Mi is az az elévülés?

Sokan gondolják azt, hogy a tartozásuk el tud évülni. Valójában a tartozások soha nem évülnek el. A jogi érvényesíthetőség az, ami elévül.

Mit jelent ez valójában?

Az, hogy a tartozás fennáll, de azt jogi úton nem tudják behajtani. De ez még így sem fedi teljesen a valóságot. Ugyanis az elévülést nem veszik figyelembe hivatalból. Se a végrehajtó, se a közjegyző, sem a bíróság nem fogja azt vizsgálni, hogy a követelés elévült e!

Erre minden esetben nekünk kell hivatkozni. Azaz egy elévült tartozást akkor nem lehet jogilag érvényesíteni, ha hivatkozunk arra, hogy elévült!

Amennyiben egy tartozás elévülése bekövetkezett, ahogy fentebb is említést tettünk róla, azt jelenti, hogy jogilag már nem érvényesíthető. Ebben az esetben végrehajtási cselekményt nem indíthatnak, azaz nem tilthatják a fizetését, nem inkasszálhatják a számláját, és nem árverezhetik el ingóját, ingatlanát.

Azonban ahogy említettük nem a tartozás évül el. Ezáltal a tartozás fennáll, a negatív KHR státusz megmarad, így a jövőben esetleges hitelfelvételre nemigen lesz lehetősége.

Van megoldás arra, hogy az elévült tartozás teljes összegét ne keljen megfizetni? Van e megoldás arra, hogy a negatív KHR listáról lekerüljön?

A válasz a fenti kérdéseire mi vagyunk! Mi tudjuk rájuk a megoldást!

INGYENES ADÓSSÁG ELEMZÉS